Θέσεις-Πρόγραμμα

Διακήρυξη

-Για το Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.Κ.Ι – Ι.Σ.Α. οι εκλογές της 21ης – 22ης Οκτωβρίου 2018 είναι οι κρισιμότερες από την εποχή της μεταπολίτευσης, γιατί διεξάγονται σε μία περίοδο όπου ο χώρος της Δημόσιας Υγείας, αλλά και το λειτούργημα των ιατρών κυριολεκτικά συνεχίζουν να βρίσκονται στο κρεβάτι του «Προκρούστη».

-Το «Μακελειό» στο χώρο της υγείας, οδηγείται στην κορύφωσή του.

-Οι σύγχρονοι «Εφιάλτες» που συγκροτούν τη σημερινή Πολιτική Ηγεσία του «Υπουργείου Υγειοκτονίας και Κοινωνικής Αναλγησίας», συνεχίζουν ακάθεκτοι να παίζουν «Μπιλιάρδο» στις πλάτες του Ελληνικού Λαού και των Λειτουργών της Υγείας.

-Ως παράταξη την τετραετία που λήγει συνεχίσαμε να πολεμούμε την αναξιόπιστη, αφερέγγυα, ξενόδουλη Πολιτική Ηγεσία του «Υπουργείου Υγείας» καθώς και διοικήσεις όπως του ΕΟΠΥΥ κ.α., πλαισιωμένες από ομάδες κολλητών, σοφών και κολαούζων της εκάστοτε εξουσίας, που κατάφεραν να καταντήσουν τη Δημόσια Υγεία  «ξέφραγο αμπέλι», βορά στο επί θύραις καρτέλ της υγείας.

-Το ίδιο πράξαμε με τα συναφή Υπουργεία, όπως των Οικονομικών, Εργασίας εξαντλώντας κάθε αγωνιστικό και ένδικο μέσο, με αρκετά θετικά αποτελέσματα.

-Σήμερα με την Ελλάδα στο σφυρί και την Υγεία στον Καιάδα, αποδομείται ό,τι απέμεινε από το ΕΣΥ και την Π.Φ.Υ., έχοντας οδηγηθεί σε λειτουργική κατάρρευση τα Δημόσια Νοσοκομεία, με τις αποδοχές των ιατρών σε απαράδεκτα επίπεδα.

-Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Ιατροί εργάζονται για τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές και οι Νέοι Ιατροί να βρίσκονται σε πλήρη αποκλεισμό, εξωθούμενοι κατά χιλιάδες στη μετανάστευση.

-Χρειαζόμαστε ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση, αποφασισμένη να συνεχίσεις τους αγώνες και συσπειρωμένοι γύρω από τους Ιατρικούς Συλλόγους, να κάνουμε την υπέρβαση και να υποχρεώσουμε τους εκάστοτε Κυβερνώντες, να βάλουν νερό στο κρασί τους, όπως πολλές φορές ως Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο πετύχαμε.

-Εκπροσωπούμε και με την ψήφο εμπιστοσύνης σας και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε το σύνολο των ιατρών, που κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες δίνουν τη μάχη της επιστημονικής και επαγγελματικής τους επιβίωσης.

-Επιλέξαμε το δρόμο των αγώνων σε όλα τα επίπεδα και των κινητοποιήσεων και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τακτικές πλήρους απαξίωσης του ρόλου και της συνεισφοράς των Ελλήνων ιατρών και των Ιατρικών Συλλόγων στα του χώρου της υγείας, καθώς και στο πεδίο της Κοινωνικής Προσφοράς, από όπου αυτές κι αν προέρχονται.

-Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ενωμένοι σε δυο μέτωπα:

 • Δυναμική διεκδίκηση λύσεων στα επιδεινωθέντα προβλήματά μας
 • Οργάνωση αρραγούς γραμμής άμυνας ενάντια στη συνεχιζόμενη λαίλαπα ενάντια στα κεκτημένα ετών, που με αγώνες κατοχύρωσε το Ιατρικό Κίνημα.

-Θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο πλευρό των Νοσοκομειακών Ιατρών που κάτω από άκρως αρνητικές συνθήκες, αποδεικνύονται στυλοβάτες στο ότι απέμεινε από το ΕΣΥ, αμειβόμενοι με ψιχία, καθώς και στο πλευρό των Νέων Ιατρών που από τα εξοντωτικά μέτρα και την ανεργία, ωθούνται κατά χιλιάδες στη μετανάστευση.

-Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, ενάντια στις αποτρόπαιες πολιτικές, ώστε να μπει φραγμός στον επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδων Ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, θύματα των πειραματισμών του ΕΟΠΥΥ, του ΠΕΔΥ και τώρα των ΤΟ.Μ.Υ. και όπου απαιτηθεί θα συγκρουστούμε με την εξουσία σε όλα τα επίπεδα, όπως μέχρι σήμερα το πράττουμε.

-Η επιλογή των αγώνων και των κινητοποιήσεων αποτελεί μονόδρομο για το Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.ΚΙ. – Ι.Σ.Α., θα συνεχιστεί και επιταθεί σε συνεργασία πάντα με Ιατρικούς Φορείς, Κοινωνικούς και Χρήστες Υγείας, όπως το πράττουμε μέχρι σήμερα.

-Δεν θα εγκλωβιστούμε στα παραμύθια περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια και τις προεκλογικές υποσχέσεις, που αποδεικνύονται φούμαρα μετεκλογικώς.

-Κεντρικός στόχος και επιδίωξή μας είναι να βάλουμε φραγμό στα σχέδια του σιδηρόφρακτου Υπουργείου Υγείας και του θνησιγενούς ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποτρέψουμε την ολοκλήρωση του σφαγιασμού της Δημόσιας Υγείας και να οδηγηθούμε σε ένα φορέα Π.Φ.Υ. με ελεύθερη επιλογή ιατρού, από τον ασθενή κατά πράξη και περίπτωση, καθώς και συμμετοχή όλων των ιατρών που θα το επιλέξουν.

-Ως Παράταξη Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο το ΔΗ.ΚΙ. – Ι.Σ.Α. που επί 34 χρόνια μας εμπιστεύεστε με την ψήφο σας καταγγείλαμε τις αναρίθμητες στρεβλώσεις του Συστήματος Υγείας, με αγώνες, κινητοποιήσεις, καταλήψεις και αναρίθμητες δικαστικές προσφυγές, πετυχαίνοντας αρκετά, μόνο την τετραετία που λήγει υπερβαίνουν τις 1200 και υπάρχει η δυνατότητα να αναζητηθούν μέσα από την ιστοσελίδα του Ι.Σ.Α (www.isathens.gr)

-Υπεύθυνοι για τα διαιωνιζόμενα προβλήματα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από τις Μνημονιακές Κυβερνήσεις και των ιατρικών φορέων που τις στηρίζουν, προκειμένου κάθε πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του και όχι κατ’ εντολή των Δανειστών.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

-Μόνο Όλοι Μαζί με αγώνες και θυσίες θα ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα και θα δώσουμε ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Ψηφίζουμε για να αποτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της υγείας του Λαού και του Ιατρικού Λειτουργήματος, καθώς και την ταφόπλακα που επιχειρούν να βάλουν στη Δημόσια Υγεία, με αποτέλεσμα να εγγίζουμε τα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.

 

-Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας να μη λείψει κανείς από τις κάλπες των εκλογών και να μην ξεχνάτε: «Η Δημοκρατία είναι προσκλητήριο παρόντων και ΟΧΙ Κοιμητήριο Απόντων».

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΗ.ΚΙ. – Ι.Σ.Α.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑΤΡΟΥΤι Πετύχαμε

-Το Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.ΚΙ.-ΙΣΑ την τριετία που πέρασε πρωτοστάτησε στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, αναδεικνύοντας και πολεμώντας τις υγειοκτόνες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, με θύματα ασθενείς και γιατρούς.

 

-Συγκρουστήκαμε με τις ανθρωποκτόνες πολιτικές που ακολούθησαν την τελευταία τετραετία όλες οι   Πολιτικές Ηγεσίες του ΥΥΚΑ και μέσα από σειρά δικαστικών προσφυγών και αλλεπάλληλων παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα, πετύχαμε σημαντικές υπέρ των γιατρών αποφάσεις και λύσεις, όπως:

 

 • την καθιέρωση της ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς συμβεβλημένους και μη, με τον ΕΟΠΥΥ
 • την κατάρριψη της επιβολής πλαφόν στη συνταγογράφηση
 • την ακύρωση άρθρων του Ν.3919/2011 περί απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος
 • την τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης σχετικά με τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας
 • την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας για ιδιωτικά ιατρεία και μικρά πολυϊατρεία.
 • εκκρεμεί σε μεγάλο ποσοστό η εκδίκαση προσφυγών του ΙΣΑ στη Δικαιοσύνη για ένα μεγάλο φάσμα κατάργησης νομοθετικών άρθρων και υπουργικών αποφάσεων

-Μετά από ενδικοφανείς προσφυγές του ΙΣΑ εναντίον της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ, δικαιώθηκαν οι 59 γιατροί-μέλη μας που τους είχε επιβληθεί τετράμηνη διακοπή της συνεργασίας τους λόγω υπερσυνταγογράφησης.

 

-Κατόπιν προσφυγής μας πετύχαμε με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 274/2014 την αναστολή της εκτέλεσης άρθρων που αφορά στον καθορισμό ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων, δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας.

 

-Μειώσαμε την ετήσια συνδρομή του ΙΣΑ κατά 50% στους Νέους γιατρούς και 25% από τον 6ο έως και τον 10ο χρόνο.

 

-Μετά από ισχυρή διεκδίκηση του ΙΣΑ πέρασαν οι άδειες λειτουργίας των ιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων από τις Νομαρχίες στους Ιατρικούς Συλλόγους.

 

-Αναλάβαμε δωρεάν τους αγώνες γιατρών-μελών του ΙΣΑ κατά του ΕΟΠΥΥ και των ταμείων που τον συγκροτούν για τα δεδουλευμένα τριών ετών.

 

-Ασκήσαμε ειδική παρέμβαση για την αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών των Νοσοκομειακών γιατρών και των Ειδικευομένων σε οκτώ νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης του ΙΣΑ.

 

-Προσφύγαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, μετά από 82 παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

 

-Μέσα από κινητοποιήσεις και συνεντεύξεις αναδείξαμε το μείζον θέμα «Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, έλεγχος στα γενόσημα».

 

-Πετύχαμε τον έλεγχο του ΤΣΑΥ από επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ασκήσαμε παρέμβαση για τη διασφάλιση των περιουσιακών του στοιχείων και διεκδικούμε την αναβάθμιση της διοίκησης και λειτουργίας του ταμείου μας.

 

-Σε συνεργασία του ΙΣΑ με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, έγιναν μοριοδοτούμενα μετεκπαιδευτικά μαθήματα για Νέους γιατρούς μέλη μας.

 

-Αναδείξαμε την ιατροκοινωνική πλευρά της άσκησης της Ιατρικής και των λειτουργών της Υγείας με την ίδρυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για την ΠΦΥ χιλιάδων ανασφάλιστων και μακροχρόνια ανέργων ασθενών.

 

-Καταφέραμε να συσπειρώσουμε τον Ιατρικό κόσμο, τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς και τους χρήστες υγείας σε ένα Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας.

 

-Με τους αγώνες μας ακυρώσαμε νομοθετικές ρυθμίσεις και ανατρέψαμε προς νομοθέτηση μέτρα, που άνοιγαν το δρόμο στην εμπορευματοποίηση της υγείας και προκλητικά ευνοούσαν τα εξωϊατρικά συμφέροντα, σε βάρος του Έλληνα μαχόμενου γιατρού.

 

-Ενημερώσαμε κατ΄ ιδίαν τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων για τις θέσεις μας πάνω σε νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη Βουλή.

 

- Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών γιατρών και τις απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

 

-Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για συζητούμενα σχέδια Νόμου.

 

- Υπερασπιστήκαμε το κύριος και την αξιοπρέπεια του Έλληνα γιατρού και προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για συκοφαντικά δημοσιεύματα και το διασυρμό του Ιατρικού σώματος στο σύνολό του.

 

-Δημιουργήσαμε ένα Ευρωπαϊκό Ιατρικό βήμα μέσα από τη δικτύωση των ιατρικών συλλόγων διαφόρων ευρωπαϊκών πρωτευουσών (Βερολίνο, Μαδρίτη, Βιέννη) που βρίσκονται δίπλα στα κέντρα λήψης αποφάσεων με στόχο τη δημιουργία μιας Χάρτας Υγείας του Ευρωπαίου Πολίτη

 

-Αναβαθμίσαμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για του γιατρούς του ΙΣΑ.

 

-Δημιουργήσαμε διαδικτυακή πλατφόρμα άμεσης και γρήγορης ενημέρωσης το e-Γραφείο Πληροφόρησης και Απασχόλησης σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

-Υλοποιήσαμε τη δυνατότητας της ηλεκτρονικής πληρωμής της ετήσιας συνδρομής όλο το 24ωρο μέσα από την ιστοσελίδα του ΙΣΑ, στη διεύθυνση www.isathens.gr.

 

-Δώσαμε σε όλα τα μέλη μας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν την προσωπική τους ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ΔΩΡΕΑΝ για ένα χρόνο.

 

Οι Θέσεις Μας

Ως Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.ΚΙ.-ΙΣΑ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα που δώσαμε, μέσα από τη συμμετοχή μας στα ΔΣ του ΠΙΣ και του ΙΣΑ και τις συλλογικές αποφάσεις που αυτά έλαβαν και υλοποίησαν, σημειώνοντας σημαντικές υπέρ των γιατρών αποφάσεις και λύσεις και ΟΧΙ η αποτυχημένη ηγεσία του ΙΣΑ, όπως κάποιοι κατ΄ ευφημισμόν νεόκοποι αλλά με υπερδεκαπενταετή θητεία στο ΔΣ του ΙΣΑ, επικαλούνται προς άγραν ψήφων.

 

Ας μην αυταπατώμεθα στη φάση που βρισκόμαστε, υποσχέσεις και προγράμματα εκ μέρους των συνδυασμών που θα λάβουμε μέρος στις προσεχείς εκλογές, πέραν της αξίας τους ως μελλοντικών στόχων, αποτελούν παρακαταθήκες για το μέλλον.

 

Εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις και στις προτάσεις μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα ενάντια:

 

 • Στο μνημονιακό οδοστρωτήρα που κυριολεκτικά ισοπεδώνει ό,τι απέμεινε στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.
 • Σε πειράματα με τη ζωή των ασθενών και την επιστημονική αξιοπρέπεια των γιατρών και δεν θα επιτρέψουμε να καθίστανται παίγνιο τύπου «κορώνα-γράμματα».
 • Σε ολοκληρωτικού και αυταρχικού τύπου πολιτικές υγείας.
 • Στην πλήρη κατεδάφιση του καταρρέοντος Σ.Υ., κατ’ εντολή των δανειστών μας.
 • Στην χωρίς όρια υποβάθμιση της Υγείας των Ελλήνων Πολιτών.
 • Στον εμπαιγμό ασφαλισμένων και λειτουργών Υγείας από τις Κυβερνήσεις που αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη.
 • Σε πραξικοπηματικές, αντιδημοκρατικές και υγειοκτόνες αποφάσεις και μέτρα, ερήμην των κοινωνικών εταίρων.
 • Στους μισθούς πείνας που διαρκώς ψαλιδίζονται, για τους νοσοκομειακούς και ειδικευόμενους γιατρούς, τους στυλοβάτες του καταρρέοντος ΕΣΥ.
 • Στη νόθευση του δευτεροβάθμιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και το ξεπούλημά τους στο ΚΑΡΤΕΛ της Υγείας.
 • Σε πρακτικές που οδηγούν τους Νέους Γιατρούς, στην ανεργία και υποαπασχόληση και τους εξωθούν στη μετανάστευση.
 • Στο άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, που οδηγεί σε ασυδοσία την άσκηση της ιατρικής και σε άκρατη εμπορευματοποίηση το αγαθό της Υγείας.
 • Στην κακομεταχείριση του ελεύθερου επαγγελματία γιατρού, ως πολίτη δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, με καταιγισμό μέτρων που τον οδηγούν στον επιστημονικό και επαγγελματικό του αφανισμό.
 • Στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και τη μετάθεση της επιλογής σκευάσματος στους φαρμακοποιούς, νομιμοποιώντας την αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος.
 • Στον θνησιγενή ΕΟΠΥΥ γιατί απεδείχθη και στην εφαρμογή του αναποτελεσματικός για να παρέχει υπηρεσίες Υγείας σε 9 εκατομμύρια Έλληνες, οδηγώντας στην άσκηση ιατρικής δεκαλέπτου και σε ευτελισμό της αμοιβής του γιατρού, η οποία καταβάλλεται του «Αγίου Ποτέ».
 • Στη φάμπρικα των επαίσχυντων ατομικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, μόνη καθαρή και δίκαια λύση η σύναψη συλλογικής σύμβασης κατά πράξη και περίπτωση για όλους.
 • Στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας που καθιερώθηκε, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση δαπανών, αγνοώντας πλήρως καθοριστικές παραμέτρους της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας.
 • Στα πλαφόν στη συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία.
 • Στα Rebate, Clawback και την πληρωμή ελεγκτικών εταιρειών από τον γιατρό.
 • Στον ψηφισθέντα νόμο «ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΏΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ», διότι υπερβαίνει τους στόχους της εκπαίδευσης και οδηγεί τεχνιέντως στην σαλαμοποίηση και αποδυνάμωση του ιατρικού σώματος.
 • Στο ΠΕΔΥ γιατί αποτελεί Τροϊκανής έμπνευσης «ευθανασία» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Στη λεηλασία και διάλυση του ΤΣΑΥ.
 • Στη φοροκαταιγίδα και τη στοχοποίηση συνολικά των γιατρών στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
 • Στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων με εισιτήρια 25-ευρου, 5-ευρου στις δομές δημόσιας υγείας και 1 ευρώ ανά συνταγή και γενικώς αυξήσεις στη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα ΟΧΙ στα Μνημονιακά και υγειοκτόνα μέτρα δεν έχουν τέλος.

Στις προτεραιότητές μας στο χώρο των γιατρών είναι:

 

Μεταρρύθμιση από μηδενική βάση, άμεση απόδοση των δεδουλευμένων μας στις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς εκβιασμούς και άλλες καθυστερήσεις.

-Συλλογικές συμβάσεις με τη συμμετοχή όλων των γιατρών και ιατρική αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

-Ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους χωρίς οικονομική επιβάρυνση και παράλληλα αξιοπρεπή αμοιβή για τον γιατρό.

-Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μισθοί αξιοπρέπειας για τους στυλοβάτες του ΕΣΥ Νοσοκομειακούς γιατρούς ειδικούς και ειδικευομένους.

-Απεριόριστη μέριμνα για τα προβλήματα των Νέων Γιατρών.

   ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ