Θέσεις-Πρόγραμμα

Διακήρυξη

Για τo Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.ΚΙ. – ΙΣΑ οι εκλογές της 12ης-13ης Οκτωβρίου 2014 είναι οι κρισιμότερες από την εποχή της μεταπολίτευσης, γιατί διεξάγονται σε μια περίοδο όπου ο χώρος της Δημόσιας Υγείας αλλά και το λειτούργημα των ιατρών κυριολεκτικά βρίσκονται στο κρεβάτι του «Προκρούστη».

 

Ως παράταξη, μέσα από τη δράση μας στον ΠΙΣ και τον ΙΣΑ πολεμήσαμε διαδοχικά αναξιόπιστες, αφερέγγυες, ξενόδουλες πολιτικές ηγεσίες του ΥΥΚΑ και διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ, πλαισιωμένες από ομάδες αδαών, κολλητών, «σοφών» και κολαούζων της εκάστοτε εξουσίας, αλλά και Υπουργών Υγείας με χαρακτηριστικά υπερόπτη και παντογνώστη, στυγνών εκτελεστών των εντολών της τρόικας και επικίνδυνων για τη Δημόσια Υγεία, που κατάφεραν να την καταντήσουν «ξέφραγο αμπέλι», βορά στο επί θύραις καρτέλ της υγείας.

 

Σήμερα που αποδομείται από την κυβέρνηση ο,τι απέμεινε από το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, οδηγούμεθα σε λειτουργική κατάρρευση των Δημόσιων Νοσοκομείων, με τις αποδοχές των γιατρών να μειώνονται διαρκώς. Η διαπόμπευση και ο διασυρμός του συνόλου του Ιατρικού Σώματος, απαιτεί μια ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση ώστε να έχει συνέχεια ο ανένδοτος αγώνας μας ενάντια στα σφαγιαστικά μέτρα Τρόικας-Κυβέρνησης, που ισοπέδωσαν ο, τι απέμεινε στο χώρο της υγείας.

 

Χρειαζόμαστε μια ισχυρή φωνή ώστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες παραμερίζοντας τυχόν συμφέροντα και συσπειρωμένοι γύρω από τους Ιατρικούς Συλλόγους, να αποδείξουμε ότι οι γιατροί μπορούν να κάνουν την υπέρβαση και να υποχρεώσουν τους κυβερνόντες να βάλουν νερό στο κρασί τους, όπως πολλές φορές μέσα από το Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο που δημιουργήσαμε, πετύχαμε.

 

Εκπροσωπήσαμε και με την ψήφο εμπιστοσύνης σας θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε το σύνολο των γιατρών, που κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες δίνουν τη μάχη της επιστημονικής και επαγγελματικής τους επιβίωσης.

 

Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε τακτικές πλήρους απαξίωσης του ρόλου και της συνεισφοράς των Ελλήνων Ιατρών και των Ιατρικών Συλλόγων στα του χώρου της Υγείας, απ΄ όπου αυτές κι αν προέρχονται.

 

Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας ενωμένοι σε δύο μέτωπα:

-δυναμική διεκδίκηση λύσεων στα επιδεινωθέντα προβλήματά μας

-οργάνωση αρραγούς γραμμής άμυνας ενάντια στη συνεχιζόμενη λαίλαπα ενάντια στα κεκτημένα που με αγώνες το Ιατρικό Κίνημα κατοχύρωσε.

 

Θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο πλευρό των Νέων Γιατρών, που οδηγήθηκαν από τα εξοντωτικά μέτρα στην ανεργία και την υποαπασχόληση ωθούμενοι στη μετανάστευση.

 

Θα συνεχιστεί ο αγώνας μας ενάντια στις αποτρόπαιες πολιτικές που οδηγούν στον επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, θύματα των πειραματισμών του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ.

 

Επιλέξαμε το δρόμο των αγώνων και των κινητοποιήσεων και θα συνεχίσουμε έτσι σε συνεργασία με Ιατρικούς, Κοινωνικούς Φορείς και χρήστες Υγείας και δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθούν τα πάντα στο όνομα των μνημονίων που η κυβέρνηση χωρίς ενδοιασμούς προχωρά ακάθεκτη, οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση το αγαθό της υγείας.

 

Κεντρικός στόχος και επιδίωξή μας είναι να ανατρέψουμε τα σχέδια του ΥΥΚΑ και του ευρισκόμενου στην «εντατική» ΕΟΠΥΥ, ώστε να οδηγηθούμε σε έναν νέο φορέα ΠΦΥ με ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, καθώς και συμμετοχή όλων των γιατρών που θα τον επιλέξουν.

 

Ως παράταξη, εμείς εδώ και χρόνια πρώτοι καταγγείλαμε τις στρεβλώσεις του Συστήματος Υγείας, όπως η απουσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ανυπαρξία Ενιαίου Συστήματος Προμηθειών, η έλλειψη μηχανογράφησης σε μονάδες Υγείας και Ασφαλιστικά Ταμεία, η ανυπαρξία συνεχούς αξιολόγησης της οικονομικής διαχείρισης των πόρων που διατίθενται και το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο για τον πειθαρχικό έλεγχο των επίορκων γιατρών.

 

Για τα προβλήματα αυτά υπεύθυνη είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης, προκειμένου κάθε πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μόνο όλοι μαζί με προσπάθειες και θυσίες θα ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα και θα μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Ψηφίζουμε για να αποτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της υγείας του λαού και του ιατρικού λειτουργήματος και να απαλλαγούμε από λογικές που μετατρέπουν την Υγεία σε λογιστική και εισπρακτική υπόθεση, με κίνδυνο να καταλήξουμε στα πρόθυρα ανθρωποκτονικής κρίσης.

Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας να μη λείψει κανείς από τις κάλπες των εκλογών.

                  

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΗ.ΚΙ. Ι.Σ.Α

       για το κύρος και την αξιοπρέπεια του Έλληνα ΓιατρούΤι Πετύχαμε

-Το Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.ΚΙ.-ΙΣΑ την τριετία που πέρασε πρωτοστάτησε στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, αναδεικνύοντας και πολεμώντας τις υγειοκτόνες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, με θύματα ασθενείς και γιατρούς.

 

-Συγκρουστήκαμε με τις ανθρωποκτόνες πολιτικές που ακολούθησαν την τελευταία τετραετία όλες οι   Πολιτικές Ηγεσίες του ΥΥΚΑ και μέσα από σειρά δικαστικών προσφυγών και αλλεπάλληλων παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα, πετύχαμε σημαντικές υπέρ των γιατρών αποφάσεις και λύσεις, όπως:

 

 • την καθιέρωση της ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς συμβεβλημένους και μη, με τον ΕΟΠΥΥ
 • την κατάρριψη της επιβολής πλαφόν στη συνταγογράφηση
 • την ακύρωση άρθρων του Ν.3919/2011 περί απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος
 • την τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης σχετικά με τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας
 • την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας για ιδιωτικά ιατρεία και μικρά πολυϊατρεία.
 • εκκρεμεί σε μεγάλο ποσοστό η εκδίκαση προσφυγών του ΙΣΑ στη Δικαιοσύνη για ένα μεγάλο φάσμα κατάργησης νομοθετικών άρθρων και υπουργικών αποφάσεων

-Μετά από ενδικοφανείς προσφυγές του ΙΣΑ εναντίον της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ, δικαιώθηκαν οι 59 γιατροί-μέλη μας που τους είχε επιβληθεί τετράμηνη διακοπή της συνεργασίας τους λόγω υπερσυνταγογράφησης.

 

-Κατόπιν προσφυγής μας πετύχαμε με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 274/2014 την αναστολή της εκτέλεσης άρθρων που αφορά στον καθορισμό ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων, δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας.

 

-Μειώσαμε την ετήσια συνδρομή του ΙΣΑ κατά 50% στους Νέους γιατρούς και 25% από τον 6ο έως και τον 10ο χρόνο.

 

-Μετά από ισχυρή διεκδίκηση του ΙΣΑ πέρασαν οι άδειες λειτουργίας των ιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων από τις Νομαρχίες στους Ιατρικούς Συλλόγους.

 

-Αναλάβαμε δωρεάν τους αγώνες γιατρών-μελών του ΙΣΑ κατά του ΕΟΠΥΥ και των ταμείων που τον συγκροτούν για τα δεδουλευμένα τριών ετών.

 

-Ασκήσαμε ειδική παρέμβαση για την αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών των Νοσοκομειακών γιατρών και των Ειδικευομένων σε οκτώ νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης του ΙΣΑ.

 

-Προσφύγαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, μετά από 82 παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

 

-Μέσα από κινητοποιήσεις και συνεντεύξεις αναδείξαμε το μείζον θέμα «Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, έλεγχος στα γενόσημα».

 

-Πετύχαμε τον έλεγχο του ΤΣΑΥ από επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ασκήσαμε παρέμβαση για τη διασφάλιση των περιουσιακών του στοιχείων και διεκδικούμε την αναβάθμιση της διοίκησης και λειτουργίας του ταμείου μας.

 

-Σε συνεργασία του ΙΣΑ με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, έγιναν μοριοδοτούμενα μετεκπαιδευτικά μαθήματα για Νέους γιατρούς μέλη μας.

 

-Αναδείξαμε την ιατροκοινωνική πλευρά της άσκησης της Ιατρικής και των λειτουργών της Υγείας με την ίδρυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για την ΠΦΥ χιλιάδων ανασφάλιστων και μακροχρόνια ανέργων ασθενών.

 

-Καταφέραμε να συσπειρώσουμε τον Ιατρικό κόσμο, τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς φορείς και τους χρήστες υγείας σε ένα Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας.

 

-Με τους αγώνες μας ακυρώσαμε νομοθετικές ρυθμίσεις και ανατρέψαμε προς νομοθέτηση μέτρα, που άνοιγαν το δρόμο στην εμπορευματοποίηση της υγείας και προκλητικά ευνοούσαν τα εξωϊατρικά συμφέροντα, σε βάρος του Έλληνα μαχόμενου γιατρού.

 

-Ενημερώσαμε κατ΄ ιδίαν τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων για τις θέσεις μας πάνω σε νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη Βουλή.

 

- Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών γιατρών και τις απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

 

-Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για συζητούμενα σχέδια Νόμου.

 

- Υπερασπιστήκαμε το κύριος και την αξιοπρέπεια του Έλληνα γιατρού και προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για συκοφαντικά δημοσιεύματα και το διασυρμό του Ιατρικού σώματος στο σύνολό του.

 

-Δημιουργήσαμε ένα Ευρωπαϊκό Ιατρικό βήμα μέσα από τη δικτύωση των ιατρικών συλλόγων διαφόρων ευρωπαϊκών πρωτευουσών (Βερολίνο, Μαδρίτη, Βιέννη) που βρίσκονται δίπλα στα κέντρα λήψης αποφάσεων με στόχο τη δημιουργία μιας Χάρτας Υγείας του Ευρωπαίου Πολίτη

 

-Αναβαθμίσαμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για του γιατρούς του ΙΣΑ.

 

-Δημιουργήσαμε διαδικτυακή πλατφόρμα άμεσης και γρήγορης ενημέρωσης το e-Γραφείο Πληροφόρησης και Απασχόλησης σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

-Υλοποιήσαμε τη δυνατότητας της ηλεκτρονικής πληρωμής της ετήσιας συνδρομής όλο το 24ωρο μέσα από την ιστοσελίδα του ΙΣΑ, στη διεύθυνση www.isathens.gr.

 

-Δώσαμε σε όλα τα μέλη μας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν την προσωπική τους ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ΔΩΡΕΑΝ για ένα χρόνο.

 

Οι Θέσεις Μας

Ως Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.ΚΙ.-ΙΣΑ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα που δώσαμε, μέσα από τη συμμετοχή μας στα ΔΣ του ΠΙΣ και του ΙΣΑ και τις συλλογικές αποφάσεις που αυτά έλαβαν και υλοποίησαν, σημειώνοντας σημαντικές υπέρ των γιατρών αποφάσεις και λύσεις και ΟΧΙ η αποτυχημένη ηγεσία του ΙΣΑ, όπως κάποιοι κατ΄ ευφημισμόν νεόκοποι αλλά με υπερδεκαπενταετή θητεία στο ΔΣ του ΙΣΑ, επικαλούνται προς άγραν ψήφων.

 

Ας μην αυταπατώμεθα στη φάση που βρισκόμαστε, υποσχέσεις και προγράμματα εκ μέρους των συνδυασμών που θα λάβουμε μέρος στις προσεχείς εκλογές, πέραν της αξίας τους ως μελλοντικών στόχων, αποτελούν παρακαταθήκες για το μέλλον.

 

Εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στις θέσεις και στις προτάσεις μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα ενάντια:

 

 • Στο μνημονιακό οδοστρωτήρα που κυριολεκτικά ισοπεδώνει ό,τι απέμεινε στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.
 • Σε πειράματα με τη ζωή των ασθενών και την επιστημονική αξιοπρέπεια των γιατρών και δεν θα επιτρέψουμε να καθίστανται παίγνιο τύπου «κορώνα-γράμματα».
 • Σε ολοκληρωτικού και αυταρχικού τύπου πολιτικές υγείας.
 • Στην πλήρη κατεδάφιση του καταρρέοντος Σ.Υ., κατ’ εντολή των δανειστών μας.
 • Στην χωρίς όρια υποβάθμιση της Υγείας των Ελλήνων Πολιτών.
 • Στον εμπαιγμό ασφαλισμένων και λειτουργών Υγείας από τις Κυβερνήσεις που αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη.
 • Σε πραξικοπηματικές, αντιδημοκρατικές και υγειοκτόνες αποφάσεις και μέτρα, ερήμην των κοινωνικών εταίρων.
 • Στους μισθούς πείνας που διαρκώς ψαλιδίζονται, για τους νοσοκομειακούς και ειδικευόμενους γιατρούς, τους στυλοβάτες του καταρρέοντος ΕΣΥ.
 • Στη νόθευση του δευτεροβάθμιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και το ξεπούλημά τους στο ΚΑΡΤΕΛ της Υγείας.
 • Σε πρακτικές που οδηγούν τους Νέους Γιατρούς, στην ανεργία και υποαπασχόληση και τους εξωθούν στη μετανάστευση.
 • Στο άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, που οδηγεί σε ασυδοσία την άσκηση της ιατρικής και σε άκρατη εμπορευματοποίηση το αγαθό της Υγείας.
 • Στην κακομεταχείριση του ελεύθερου επαγγελματία γιατρού, ως πολίτη δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, με καταιγισμό μέτρων που τον οδηγούν στον επιστημονικό και επαγγελματικό του αφανισμό.
 • Στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και τη μετάθεση της επιλογής σκευάσματος στους φαρμακοποιούς, νομιμοποιώντας την αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος.
 • Στον θνησιγενή ΕΟΠΥΥ γιατί απεδείχθη και στην εφαρμογή του αναποτελεσματικός για να παρέχει υπηρεσίες Υγείας σε 9 εκατομμύρια Έλληνες, οδηγώντας στην άσκηση ιατρικής δεκαλέπτου και σε ευτελισμό της αμοιβής του γιατρού, η οποία καταβάλλεται του «Αγίου Ποτέ».
 • Στη φάμπρικα των επαίσχυντων ατομικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, μόνη καθαρή και δίκαια λύση η σύναψη συλλογικής σύμβασης κατά πράξη και περίπτωση για όλους.
 • Στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας που καθιερώθηκε, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση δαπανών, αγνοώντας πλήρως καθοριστικές παραμέτρους της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας.
 • Στα πλαφόν στη συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία.
 • Στα Rebate, Clawback και την πληρωμή ελεγκτικών εταιρειών από τον γιατρό.
 • Στον ψηφισθέντα νόμο «ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΏΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ», διότι υπερβαίνει τους στόχους της εκπαίδευσης και οδηγεί τεχνιέντως στην σαλαμοποίηση και αποδυνάμωση του ιατρικού σώματος.
 • Στο ΠΕΔΥ γιατί αποτελεί Τροϊκανής έμπνευσης «ευθανασία» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Στη λεηλασία και διάλυση του ΤΣΑΥ.
 • Στη φοροκαταιγίδα και τη στοχοποίηση συνολικά των γιατρών στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
 • Στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων με εισιτήρια 25-ευρου, 5-ευρου στις δομές δημόσιας υγείας και 1 ευρώ ανά συνταγή και γενικώς αυξήσεις στη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα ΟΧΙ στα Μνημονιακά και υγειοκτόνα μέτρα δεν έχουν τέλος.

Στις προτεραιότητές μας στο χώρο των γιατρών είναι:

 

Μεταρρύθμιση από μηδενική βάση, άμεση απόδοση των δεδουλευμένων μας στις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς εκβιασμούς και άλλες καθυστερήσεις.

-Συλλογικές συμβάσεις με τη συμμετοχή όλων των γιατρών και ιατρική αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

-Ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους χωρίς οικονομική επιβάρυνση και παράλληλα αξιοπρεπή αμοιβή για τον γιατρό.

-Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μισθοί αξιοπρέπειας για τους στυλοβάτες του ΕΣΥ Νοσοκομειακούς γιατρούς ειδικούς και ειδικευομένους.

-Απεριόριστη μέριμνα για τα προβλήματα των Νέων Γιατρών.

   ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ