Θέσεις-Πρόγραμμα

Διακήρυξη

Οι εκλογές 16 και 17 Οκτωβρίου και το αποτέλεσμα τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την τύχη που θα έχουν οι διεκδικήσεις του ιατρικού σώματος, σε μια περίοδο με τσουνάμι προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα, που επηρεάζουν και τον χώρο της υγείας.

Μια τετραετία αγώνα και δράσης πέρασε με τον ΙΣΑ παρόντα σε διαρκή εγρήγορση και καθημερινή βάση να μάχεται πεισματικά, να διεκδικεί, να καταγγέλει μεθοδεύσεις που οδηγούν στην απαξίωση το γιατρό, να παρεμβαίνει σε νομοσχέδια του ΥΥΚΑ, να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κόσμου και την αξιοπρέπεια του Έλληνα γιατρού και την υγεία του Ελληνικού Λαού, με θετικό πρόσημο. Δεν χαριστήκαμε σε κανένα.

 • ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ και πετύχαμε να δοθούν λύσεις σε μια σειρά διεκδικήσεων με χειροπιαστά αποτελέσματα, σε δύσκολους καιρούς.
 • ΠΕΤΥΧΑΜΕ να θεσμοθετηθούν κάποια από τα χρόνια αιτήματα μας που θωρακίζουν την αξιοπρέπεια των λειτουργών υγείας.
 • ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ δίπλα στον γιατρό, αγκαλιάσαμε το πρόβλημά του, με στόχο τη διασφάλιση της επαγγελματικής και οικονομικής επιβίωσής του και ο αγώνας συνεχίζεται.
 • ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των κλαδικών οργάνων των γιατρών έμπρακτα και όχι με λόγια.
 • ΠΡΩΤΟΣΤΑΣΤΗΣΑΜΕ στον αγώνα για την κατάργηση των Clawback και συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κλινικοεργαστηριακών ιατρών και εργαστηρίων και δεν θα κάνουμε πίσω, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρις εσχάτων.
 • ΑΠΟΤΡΕΨΑΜΕ το gate keening και διασφαλίσαμε την ελεύθερη πρόσβαση του ασθενή, στον εξειδικευμένο ιατρό.
 • ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ κατεστημένα συμφέροντα και μηχανισμούς, καθώς και την αγυρτεία στον χώρο της υγείας, εξαντλόντας κάθε δυνατότητα και μέσο.
 • ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ να πολεμάμε τη γραφειοκρατία και αναξιοπιστία, από όπου και αν προέρχεται.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ με όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτουμε στην ανυποληψία και αφερεγγυότητα της Δημόσιας Διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα.
 • ΥΠΗΡΞΑΜΕ ενσαρκωτές της ενιαίας έκφρασης και της ενότητας του ιατρικού σώματος, σε μια τετραετία που στην κυριολεξία ταυτίζεται με γολγοθά.
 • Πάνω απ’ όλα αντιπαλεύουμε κάθε απόπειρα ισοπέδωσης του Έλληνα γιατρού και δεν χαριζόμαστε σε κανένα.
 • ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ μας η διασφάλιση της επαγγελματικής και οικονομικής επιβίωσης των μελών μας και του συνόλου του ιατρικού κόσμου.
 • Προσφάτως, σε διαδικτυακή συνεδρίαση του ΙΣΑ με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, του ετέθησαν οι θέσεις του ΙΣΑ σχετικά με τον -προς νομοθέτηση- θεσμό του οικογενειακού γιατρού.
 • Δεν υφίστανται πλέον, περιθώρια «ωχαδερφισμού» και τακτικών προσωρινού βολέματος.
 • Ο αγώνας του Ιατρικού Σώματος πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους, που να υπηρετούν την αποτροπή σχεδίων υποβάθμισης της υγείας του λαού και να υπερασπίζονται το κύρος και την αξιοπρέπεια του γιατρού, σε όλα τα επίπεδα και εμείς το κάναμε πράξη, εξαντλώντας όλα τα μέσα και δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω.
 • ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι με Ενότητα και αγώνες λύνονται τα προβλήματα και ότι η δημοκρατία είναι προσκλητήριο παρόντων και όχι κοιμητήριο απόντων.
 • μας ενώνει η ιατρική μας αξιοπρέπεια, όπου κι αν ανήκουμε ό,τι κι αν πιστεύουμε, και όλοι μαζί ενωμένοι έχουμε καθήκον να την υπερασπιστούμε.
 • Οφείλουμε να αντιδρούμε, όπου επιβάλλεται, μαζικά και δυναμικά, και αυτό πράξαμε κατά τη διάρκεια της απερχόμενης θητείας, στον ΙΣΑ.
 • Καλούμεθα να ενεργοποιήσουμε -και στην επόμενη θητεία- τις τεράστιες δυνάμεις που διαθέτουμε σε κοινωνικό, πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο.
 • Επιβάλλεται να στείλουμε, με τη δύναμη της ψήφου μας και τη μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές, μήνυμα αντίστασης σε όσους ορέγονται να καταστήσουν τους γιατρούς υποζύγια των πολιτκών τους επιλογών, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Μόνο με συμμετοχή, ενότητα και αγώνα ανοίγει ο δρόμος για τη λύση των προβλημάτων

Υποχρέωση και καθήκον όλων μας είναι

να μη λείψει κανείς από της κάλπες της 16 & 17 Οκτωβρίου 2022

 

ΨΗΦΙΣΕ ΔΗ.Κ.Ι. - ΕΓΓΥΗΣΗ - ΝΙΚΗ

 

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ

 

 1. Ολοκληρώνονται μετά από έγκριση από τους αρμόδιους φορείς οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας του ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
 2. Πρωτοστατήσαμε στην προσπάθεια για την υγειονομική θωράκιση της χώρας στον αόρατο εχθρό.
 3. Παρέμβαση ΙΣΑ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε γιατρούς.
 4. Θετικό αποτέλεσμα, με παρέμβαση ΙΣΑ, για μονοσυνταξιούχους και μείωση εισφοράς κατά 50% για όσους συμπληρώνουν τα 40 έτη ασφάλισης.
 5. Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, με παρέμβαση ΙΣΑ, με την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας ιατρών μελών μας.
 6. Δικαίωση των αγώνων του ΙΣΑ με τη νομοθέτηση της χορήγησης αντιβιοτικών με ιατρική συνταγή.
 7. Αύξηση της εκπροσώπησης του ΙΣΑ στο εκλεκτορικό σώμα του ΠΙΣ από το 8% στο 26% και σε αριθμούς από 38 σε 133.
 8. Διάθεση υπαλλήλων με χρήματα του ΙΣΑ στον ΕΦΚΑ, προς τακτοποίηση εκκρεμών συντάξεων ιατρών μελών μας, αλλά και της είσπραξης εκκρεμουσών οφειλών από ασφαλιστικά ταμεία που εκκρεμούσαν από το 2011, με τον κίνδυνο παραγραφής δύνανται να εναχθούν.
 9. Με παρέμβαση του ΙΣΑ, δύνανται να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού ιατρού οι στρατιωτικοί ιατροί και οι υπηρετούντες σε νομικά πρόσωπα δικαίου και δημοσίου.
 10. Ίδρυση λογαριασμού αλληλεγγύης για ενίσχυση οικονομικά των μελών του ΙΣΑ, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
 11. Αποκτήσαμε, κατόπιν δωρεάς, εξοπλισμένο ασθενοφόρο.
 12. Νομοθετήθηκε η δυνατότητα σύστασης, με παρέμβαση του ΙΣΑ.

Η ΔΗΚΙ είναι η παράταξη που πέτυχε την πιστοποίηση όλων των ιατρών στη συνταγογράφηση


 

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ

 

PSTM0986
 • Η Νομική υπηρεσία δίνει κατευθύνσεις και συμβουλές, που άπτονται της ιατρικής νομοθέσιας.
 • Φοροτεχνικός σύμβουλος, δύο φορές την εβδομάδα, δέχεται συναδέλφους στα γραφεία του ΙΣΑ για παροχή πληροφοριών φορολογικής φύσης.
 • Τα Ασφαλιστικά Προγράμματα για την Αστική Ευθύνη των γιατρών, Νομική Προστασία και το Ομαδικό Ζωής με προνομιακούς όρους και τιμές,
  εξυπηρετούν χιλιάδες συναδέλφους.
 • Οι εκδόσεις «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ιατρών του ΙΣΑ ενημερώνουν πλήρως τους γιατρούς για τις δραστηριότητες του και τις εξελίξεις πάνω σε
  θέματα επαγγελματικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.
 • Ας μη λησμονήσουμε τη διαχρονική κοινωνική προσφορά και δράση του Κοινωνικού Ιατρείου του ΙΣΑ, που στην πανδημία υπήρξε καθοριστική.
 • Σημαντικός υπήρξε, από πλευράς ΙΣΑ, εν καιρώ πανδημίας ο εφοδιασμός χιλιάδων ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών μελών του, με μάσκες,
  αντισυπτικά και γάντια.
 • Σημαντική εξέλιξη συνιστά η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ,
  με την οποία ξεκινά η ψηφιακή αναβάθμιση του ΙΣΑ και άλλων τριών Ιατρικών και Οδοντιατρικών
  Συλλόγων Αττικής.

 

Την τελευταία 4ετία με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

 1. Οι ιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν άμεση πρόσβαση, καθημερινά, σε δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας, τηλεφωνικά αλλά και δια ζώσης για απορίες, προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα ή σοβαρότερα.
 2. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ακόμη και το 2021 (έτος covid) κλείστηκαν 152 ραντεβού, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για τη δια ζώσης συνάντηση με μέλος της Νομικής Υπηρεσίας.
 3. Διαδικτυακά, μέσω της πύλης «ρωτήστε τη Νομική Υπηρεσία» απαντήθηκαν περί τα 1.000 ερωτήματα ιατρών μελών του ΙΣΑ προς τη Νομική Υπηρεσία, δηλαδή κατά μέσο όρο 250 ερωτήματα τον χρόνο.
 4. Έγινε σειρά παρεμβάσεων προς τις αρμόδιες αρχές (1η και 2η ΥΠΕ, Διοικήσεις Νοσοκομείων της Περιφέρειας του ΙΣΑ και Υπευθύνους ΚΥ) για την προάσπιση των δικαιωμάτων των υπηρετούντων ιατρών κυρίως για θέματα εργασιακά, εφημεριών, αδειών κ.ά.
 5. Με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΣΑ καταρτίσθηκαν κανόνες για τη σύνταξη των πάσης φύσεως γνωματεύσεων και πιστοποιητικών για δικαστική χρήση.
 6. Προσφύγαμε στο ΣτΕ για το ύψος των παραβόλων που απαιτούνταν για την έκδοση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος, τίτλου ειδικότητας και πιστοποιητικού good standing και η σχετική απόφαση ακυρώθηκε. Τα δε παράβολα που στη συνέχεια ορίστηκαν ήταν σημαντικά χαμηλότερα.
 7. Προσφύγαμε στο ΣτΕ για την ακύρωση της με αριθμ. Γ5α/Γ.Π. οικ. 24768/2019 (ΦΕΚ Β’1373/22.04.2019) Υπουργικής Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας «Καθορισμός δικαιολογητικών, διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας» κατά το μέρος που αφορούσε την αναστολή της βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος εκ μόνης της παραπομπής ιατρού για συγκεκριμένα αδικήματα και της δια παντός ανάκλησης της βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος, σε περίπτωση καταδίκης, θίγοντας το τεκμήριο αθωότητας και την επαγγελματική ελευθερία των ιατρών μελών μας. Τούτο οδήγησε στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου (ν. 4690/2020) προ της εκδικάσεως της υποθέσεως στην Ολομέλεια του ΣτΕ (τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 113, 114 και 115 του ν. 4600/2019).
 8. Υπεβλήθησαν, περίπου, 10 αναφορές στον Εισαγγελέα Πλημ/κών για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και άλλα αδικήματα.
 9. Συμβάλαμε ως Νομική Υπηρεσία σε άμεση συνεννόηση με το ΓΕΜΗ προκειμένου η νέα υποχρεωτική ηλεκτρονική διαδικάσια σύστασης των ΙΚΕ να περιλαμβάνει τα ελάχιστα απαιτούμενα από την ιατρική νομοθεσία για τις ιατρικές εταιρείες.
 10. Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη και στον ΔΣΑ εναντίον νομικού που κατηγορούσε, συλλήβδην, τους ιατρούς.
 11. Με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας έγινε παρέμβαση του ΙΣΑ, σε συνεργασία με θεσμικούςφορείς για την καταστολή του φαινομένου των τηλεοπτικών δικών.

 

COVID-19 ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΙΣΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 • Το απερχόμενο Δ.Σ. του ΙΣΑ υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη και Περιφερειάρχου της Περιφέρειας Αττικής, έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο στο πλευρό της κοινωνίας, επιστρατεύοντας κάθε δυνατότητα στην αντιμετώπιση του COVID-19, κάνοντας πράξη την κοινωνική προσφορά και δράση.
 • Ενεργοποιήθηκε Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας για τον COVID-19 με την συμμετοχή του ΙΣΑ, του Ι.Σ. Πειραιά, υπό την αιγίδα και στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.
 • Οι δύο σύλλογοι και η Περιφέρεια Αττικής προχώρησαν σεν RAPID-TEST σε Δήμους της Αττικής δωρεάν.
 • Παράλληλα, σύστησαν Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, σε δομές υγείας σε όλη την Αττική.
 • Επιπλέον δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής http.isathensmelapus.com, όπου επί 24-ώρου βάσης οι πολίτες έβρισκαν εξειδικευμένο ιατρό στην αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης.
 • Επιπροσθέτως, σημαντική εξέλιξη συνιστά η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ, με την οποία ξεκινά η ψηφιακή αναβάθμιση του ΙΣΑ και άλλων τριών Ιατρικών και Οδοντιατρικών Συλλόγων Αττικής.
 • Συγκέντρωση βοήθειας προς την Ουκρανία σε δήμους της Αττικής διοργάνωσαν ΙΣΑ και Περιφέρεια.
 • Ιατρικούς ελέγχους και διανομή υγειονομικού υλικού σε παιδιά από την Ουκρανία που φοιτούν σε σχολείο της Αττικής.
 • Το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής συνέβαλαν, έμπρακτα και με μετρήσιμα αποτελέσματα, στην καταπολέμηση της πανδημίας.
 • Λειτούργησε η τηλεφωνική γραμμή (1110) που παρείχε συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε πάνω από 180.000 περιπτώσεις.
 • Διενεργήθηκαν περισσότερα από 60.000 δωρεάν tests.